Το νησί της Σάμου είναι παγκόσμια γνωστό ως η γενέτειρα του μαθηματικού και φιλοσόφου Πυθαγόρα κι ο τόπος όπου ανέπτυξε τις πρώτες φιλοσοφικές και μαθηματικές του σκέψεις. Αποτελεί έναν πολυσχιδής τόπος που συνδυάζει καθαρές θάλασσες, κατάφυτα βουνά, αρχαιολογικούς χώρους, ξενοδοχειακά καταλύματα για επισκέπτες κάθε οικονομικής τάξης και αισθητικής, γραφικά χωριά, γαστρονομικές απολαύσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις και φιλόξενους ανθρώπους.
Η Σάμος διαθέτει αμέτρητες παραλίες, μερικές από αυτές παρθένες ακόμη κι ερημικές ενώ τις προσεγγίζει κανείς είτε δια θαλάσσης είτε ακολουθώντας κάποιο μονοπάτι. Μεγάλο ενδιαφέρον για τους δύτες παρουσιάζει ο υποθαλάσσιος πλούτος αλλά και η πλούσια βλάστηση που σε πολλές περιπτώσεις φύεται ως τη θάλασσα, τα ψηλά βουνά (ψηλότερη κορυφή 1.434 μ.) άλλα κατάφυτα με πυκνά δάση κι άλλα γυμνά από βλάστηση, πλούσια όμως σε λουλούδια, βότανα και μυρωδικά μερικά από τα οποία είναι μοναδικά στον κόσμο.
Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιόμετρα καλοδιατηρημένων και σηματοδοτημένων μονοπατιών –κάποια υπάρχουν από αρχαίων χρόνων- που διασχίζουν πυκνά δάση, παλιά καλντερίμια που ενώνουν χωριά, δασικοί δρόμοι που οδηγούν σε ορεινούς αμπελώνες, ψηλές κορυφές, βυζαντινά μοναστήρια και καταρράκτες, απαιτητικές και δύσκολες αναβάσεις για τους έμπειρους, αλλά και πολλές εύκολες πεζοπορίες για όλες τις εποχές του χρόνου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για τον πλούτο της και τις άφθονες ομορφιές της, οι αρχαίοι είχαν κατατάξει τη Σάμο στα νησιά των Μακάρων. Άλλωστε υπάρχει κι ένας θρύλος που αναφέρει ότι οι ψυχές εκείνων που πέθαιναν αναμάρτητοι, πήγαιναν να κατοικήσουν στη Σάμο, που είχε ορισθεί από τους θεούς ως τόπος ευδαιμονίας.
Οι κυριότεροι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία είναι
- Ηραίον Σάμου: ναός αφιερωμένο στην θεά Ήρα που ανήκει στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO
- Ευπαλίνειο Όρυγμα: υδραγωγείο – αρχαία σήραγγα που μνημονεύεται από τον Ηρόδοτο ως το Αμφίστομο όρυγμα. Έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO καθώς και Παγκόσμιο Σηραγγολογικό Τοπόσημο από τη Διεθνή Ένωση Σηράγγων.
- Σπήλαιο του Πυθαγόρα: Βρίσκεται στους πρόποδες του Κέρκη, κοντά στο χωριό Μαραθόκαμπος και σύμφωνα με την παράδοση εδώ κατέφυγε για να κρυφτεί ο φιλόσοφος Πυθαγόρας.
- Αρχαίο Θέατρο: Παρότι η αρχική του κατασκευή έχει υποστεί πολλές φθορές και καταστροφές κι έχουν απομείνει μόνο λίγα μέρη του, στην ίδια θέση έχει κατασκευαστεί σύγχρονη ξύλινη κατασκευή στην οποία δίνονται παραστάσεις, τους θερινούς μήνες.
- Αρχαιολογικό Μουσείο Σάμου που μεταξύ των άλλων πολύτιμων ευρημάτων φιλοξενεί τον Κούρο της Σάμου και Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πυθαγορείου. Το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο περιλαμβάνει αγάλματα, επιτύμβιες στήλες, σαρκοφάγους, μαρμάρινους αδριάντες και κεραμικά.
- Μουσείο Βυρσοδεψίας στο Καρλόβασι. Στεγάζεται σε ένα παλιό βυρσοδεψείοστην περιοχή Ταμπάκικα και αποτυπώνει την ιστορία της βιομηχανίας της βυρσοδεψίας στο Καρλόβασι μέσα από μηχανήματα, εργαλεία, κατεργασμένα δέρματα και πλούσιο οπτικο-ακουστικό υλικό.
- Δημοτικό Λαογραφικό Μουσείο στο Καρλόβασι, στεγάζεται στο παλιό τυροκομείο της πόλης, δίπλα στο παλιό Ηγεμονικό Μέγαρο και αναπαριστά τη ζωή των Σαμιωτών με τα ήθη κι έθιμά τους κατά τον 18ο,19ο και αρχές του 20ου αιώνα.
- Παλαιοντολογικό Μουσείο στο χωριό Μυτιληνιοί, με απολιθώματα που ανήκουν σε ζώα που έζησαν στο νησί πριν από 8-10 εκατομμύρια χρόνια
Εύκολη πρόσβαση
Η Σάμος διαθέτει αεροδρόμιο, 1,5 χλμ. από το Πυθαγόρειο και τρία λιμάνια, στο Καρλόβασι, στο Βαθύ και στο Πυθαγόρειο.
Αεροπορικώς συνδέεται:
- με την Αθήνα αεροπορικώς με 3-4 πτήσεις ημερήσια, ανάλογα με την εποχή. Η πτήση διαρκεί 30-50 λεπτά
- με τη Θεσσαλονίκη καθημερινά κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου και 5-6 φορές εβδομαδιαία την χειμερινή περίοδο με πτήση διάρκειας 50- 60 λεπτών.
- με Χίο, Μυτιλήνη, Λήμνο, Ρόδο, Ηράκλειο με 1-3 πτήσεις εβδομαδιαία
Στη διάρκεια της τουριστικής σαιζόν η Σάμος συνδέεται με πτήσεις charter με τις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες όπως Κύπρο, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία, Δανία, Νορβηγία, Φιλανδία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ελβετία, Αυστρία, Τσεχία, Σλοβακία, Πολωνία, Ιταλία καθώς και με το Ισραήλ. Οι διηπειρωτικοί επισκέπτες χρησιμοποιούν τις charter πτήσεις
Από το λιμάνι του Πειραιά υπάρχουν τη θερινή περίοδο 1-2 δρομολόγια καθημερινά για το λιμάνι Καρλοβάσου (8 ώρες), το πρώτο λιμάνι που προσεγγίζει το πλοίο φτάνοντας στη Σάμο, και 4-5 φορές εβδομαδιαία κατά τη χειμερινή περίοδο. Τα ίδια πλοία 3-4 φορές την εβδομάδα συνεχίζουν και για το λιμάνι του Βαθιού (9 ώρες).
Τα πλοία από Πειραιά συνδέουν τη Σάμο με τα λιμάνια Σύρου, Μυκόνου, Φούρνων, Ικαρίας. Υπάρχει ακτοπλοϊκή σύνδεση με τη Χίο, Μυτιλήνη, Λήμνο και Καβάλα ή Θεσσαλονίκη προς το Β. Αιγαίο καθώς και με την Πάτμο, Αρκιούς, Λειψό, Λέρο, Κάλυμνο, Κω και Ρόδο προς το Ν. Αιγαίο. Η Σάμος από Απρίλιο έως και Οκτώβρη κάθε χρόνο συνδέεται καθημερινά (1-2 δρομολόγια) με τα λιμάνια του Kusadasi που απέχει 67 χλμ από το διεθνές αεροδρόμιο της Σμύρνης και το λιμάνι του Sigacik, Seferihisar που απέχει 16 χλμ από το διεθνές αεροδρόμιο της Σμύρνης.