Σκοπός της Ακαδημίας, είναι η σύζευξη της σύγχρονης επιστημονικής κλασικής ιατρικής με την αρχαία ελληνική Πυθαγόρεια φιλοσοφία, η οποία σύμφωνα με την επιστημονικά τεκμηριωμένη έρευνα, αποτελεί και την σύγχρονη θεώρηση της Ιατρικής.
Η «Πυθαγόρειος Ακαδημία Επιστημών Και Αξίων – Διεθνές Κέντρο Επιστήμης Του Στρες και Προαγωγής Της Υγείας» έχει βασική αποστολή την εφαρμογή επιστημονικά τεκμηριωμένων προγραμμάτων στο γνωστικό πεδίο της επιστήμης του στρες και της προαγωγής της υγείας, την άοκνη συμβολή στην ανάπτυξη της έρευνας, την προώθηση της γνώσης, επιδιώκοντας να συμβάλλει καθοριστικά στην προστασία και την θωράκιση των ατόμων και των κοινοτήτων απέναντι στο νοσογόνο στρες και στην βελτίωση της σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής υγείας.

Δρ. Δαρβίρη Χριστίνα*
Καθηγήτρια Προαγωγής Υγείας, Πρόληψης και Επιδημιολογίας
Πρόεδρος

Δρ. Χρούσος Γεώργιος*
Καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας
Επίτιμος Πρόδερος
18 χρόνια καθηγητές και ιδρυτές του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Η Επιστήμη του στρες και η προαγωγή της Υγείας» της Ιατρικής σχολής του Εθνικού και καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Πρόεδροι (Δαρβίρη Χ. Πρόεδρος και Χρούσος Γ. Επίτιμος Πρόεδρος),της Επιστημονικής Εταιρείας Ελέγχου του στρες και Προαγωγής της Υγείας www.stresssociety.gr
Επιστημονικά υπεύθυνοι του προγράμματος εξ αποστάσεως εκπαίδευσης <Έλεγχος του στρες και Υγεία>. Εθνικό και Καποδιστριακό πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) http://elearn.elke.uoa.gr/news.php
3)Επιστημονικά υπεύθυνοι του προγράμματος προαγωγής Υγείας <Αυτορρύθμιση
Της Υπέρτασης-Χωρίς φάρμακα με επιστημονικές μεθόδους διαχείρισης του στρες> σε 1200 άτομα ypertasicontrol.med.uoa.gr. (ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΣΠΑ 1.000.000)
Το πρόγραμμά μας είναι ποιο επίκαιρο από ποτέ, αφού εστιάζει στο στρες (οικογενειακό, εργασιακό, κοινωνικό) και τον τρόπο ζωής, παράγοντες που επιβαρύνουν -τη βιολογική ηλικία- τα μη μεταδιδόμενα νοσήματα-την παχυσαρκία, την υπέρταση, τα καρδιαγγειακά, το σπλαχνικό λίπος, δηλαδή τις ασθένειες που προτιμάει ο κορονοϊός. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα την καλύτερη πρόληψη των ιώσεων (οι οποίες σύμφωνα με τον ΠΟΥ θα είναι οι νόσοι του 21ου αιώνα) συμπεριλαμβανομένου του κορονοϊού.
Ιστορικό δημιουργίας της τεχνικής.
Σαν επιστημονικά υπεύθυνοι καθηγητές του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών η <επιστήμη του στρες και η προαγωγή της υγείας της Ιατρικής σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού πανεπιστημίου Αθηνών>, από το 2008 όταν ξεκίνησε το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών τα 4 πρώτα χρόνια μελετήσαμε μαζί με τους φοιτητές μας όλες τις <Επιστημονικές μεθόδους διαχείρισης του στρες> που υπάρχουν ανά τον κόσμο και με μεγάλη μας έκπληξη διαπιστώσαμε ότι οι περισσότερες από αυτές είχαν στοιχεία από την αρχαία ελληνική φιλοσοφία (π.χ CBT (cognitive behavioral therapy) η οποία εμπεριέχει τη < μαιευτική του Σωκράτη. k.lp >
Με αυτό τον προβληματισμό παρατηρούμε τον Πυθαγόρα (το μεγάλο Έλληνα φιλόσοφο μαθηματικό και γιατρό) ότι δίδασκε τους μαθητές του, με το πιο σύγχρονο επιστημονικό τρόπο. Δηλαδή -οι μαθητές του έπρεπε πρωί και βράδυ να κάνουν συγκεκριμένα πράγματα ( εμπεριέχονται στη τεχνική που διδάσκουμε) τα οποία είχαν όλα τα χαρακτηριστικά των σύγχρονων επιστημονικών μεθόδων διαχείρισης του στρες.
Με την διεθνή μας εμπειρία, την ακαδημαϊκή, επιστημονική και ερευνητική εμπλουτίσαμε την τεχνική αυτή με την σύγχρονη ιατρική, παντρέψαμε δηλαδή τη αρχαία ελληνική φιλοσοφία με τη σύγχρονη ιατρική και την εφαρμόσαμε σε διάφορες ομάδες πληθυσμού σε υγιής, σε φαινομενικά υγιής, στο εργασιακό στρες σε ομάδες με οποιαδήποτε ασθένεια, ήπια γνωστική έκπτωση, σκλήρυνση κατά πλάκας,(πάσης φύσεως εξαρτήσεις από κάπνισμα , φαγητό, αλκοόλ, ουσίες, καταθλιπτικούς παχύσαρκους κ.λπ) και δημοσιεύσαμε τα αποτελέσματα, σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, έχουμε περίπου 30 δημοσιεύσεις χρησιμοποιώντας τη τεχνική, (δείτε μερικές αναρτημένες στο site μας).Σαν Ιατρική σχολή πρέπει πάντα να τηρούμε το evidence based medicine
.
Δημιουργήσαμε λοιπόν ένα ολιστικό πρόγραμμα με το σύγχρονο lifestyle medicine και τη γνωσιακή αναδόμηση με αξίες που απαιτούνται για το <γνώθι σε αυτόν> το οποίο διαρκώς εμπλουτίζεται με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα που δημοσιεύονται κατά καιρούς από τις έγκυρες επιστημονικές αρχές του κόσμου.
Παράλληλα το βάλαμε στα σχολεία με την επωνυμία < γνώθι σ αυτόν και Υγεία > < Πυθαγόρειος Αυτογνωσία για παιδιά> και αφού εγκρίθηκε από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου παιδείας (ίδρυμα εκπαιδευτικής πολιτικής) και εφαρμόστηκε σε νηπιαγωγείο, πρώτη δευτέρα Τετάρτη δημοτικού και σε εφήβους για 7 χρόνια, είδαμε ότι δουλεύει αποτελεσματικά σε όλες τις ηλικίες με εξαιρετικά αποτελέσματα στη μείωση του bullying τη μείωση της εξάρτησης από το διαδίκτυο και πολλά άλλα.. (ίδε δημοσιεύσεις..).
Η Πυθαγόρειος Ακαδημία δημιουργήθηκε για να προωθήσει όλο αυτό το επιστημονικό επίτευγμα, (το οποίο εγκαινιάστηκε πρόσφατα από τον Σημερινό υπουργό υγείας της χώρας Άδωνι Γεωργιάδη) απευθύνεται σε όλο το κόσμο στην ακαδημαϊκή Ελληνική και διεθνή κοινότητα ,τους κατοίκους της Ελλάδος και όλων των ξένων κρατών για να ωφελήσουν την υγεία τους και το wellbeing .
Ti κάνουμε
1)Προγράμματα Υγείας
Η παροχή υπηρεσιών προαγωγής υγείας στο κοινό αποτελεί σημαντικό στοιχείο της αποστολής της Πυθαγορείου Ακαδημίας .
Η Ακαδημία επιτυγχάνει αυτόν το σκοπό με:
Την αντιστροφή της βιολογικής Ηλικίας
- Την παροχή δομημένων, επιστημονικά τεκμηριωμένων προγραμμάτων υγείας που έχει αποδειχθεί ότι έχουν όφελος για την πνευματική, κοινωνική ή σωματική υγεία.
- Το σχεδιασμό προγραμμάτων διαχείρισης του στρες και προαγωγής υγείας για την αντιμετώπιση του εργασιακού στρες και την προώθηση της εργασιακής ευεξίας.
- Την υποστήριξη νέων καινοτόμων προγραμμάτων που έχουν δείξει όφελος στην υγεία των ατόμων, βασισμένα στη νέα αντίληψη της Υγείας .
- Την εξασφάλιση ότι κάθε άτομο ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, χρώματος, θρησκείας, εθνικότητας ή κοινωνικοοικονομικής κατάστασης μπορεί να συμμετέχει στις δραστηριότητες της Ακαδημίας.
- Την υποστήριξη της συνεργασίας με άλλα ινστιτούτα, οργανισμούς, επιστημονικές ομάδες ή οργανώσεις, επαγγελματίες υγείας, κοινότητες κτλ τόσο στην Ελλάδα στις ΗΠΑ όσο και σε άλλες χώρες του κόσμου.
2)Εκπαίδευση
Η Πυθαγόρειος Ακαδημία εκπαιδεύει φοιτητές, γιατρούς, επαγγελματίες υγείας και εκπαιδευτές. Οι στόχοι της επιτυγχάνονται με:
- Την παροχή σύγχρονης επιστημονικής πληροφορίας στο στρες και τη ψυχονευροενδοκρινολογία του στρες, στη διαχείριση του στρες, στην προαγωγή της υγείας και της ιατρικής «νου-σώματος».
- Την διαχείριση επιστημονικών ερωτημάτων σε ατομική βάση.
- Τη διοργάνωση συναντήσεων για την παρουσίαση επιστημονικών δεδομένων της Πυθαγορείου Ακαδημίας ή άλλων επιστημόνων ή επιστημονικών οργανώσεων που εργάζονται στο συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο.
3)Έρευνα
Η Πυθαγόρειος Ακαδημία θεωρεί την έρευνα ως ένα βασικό στοιχείο της αποστολής της και μια σημαντική προϋπόθεση για την εξασφάλιση της συνέχειας της λειτουργίας της. Η εταιρεία επιτυγχάνει τους ερευνητικούς της σκοπούς με:
- Το σχεδιασμό επιστημονικών ερευνητικών πρωτοκόλλων για παρεμβάσεις ελέγχου του στρες αντιστροφής της βιολογικής ηλικίας και προαγωγής υγείας με βάση τα διεθνή πρότυπα ποιότητας της ερευνητικής μεθοδολογίας.
- Τη καταγραφή της διαπίστωσης των επιδράσεων των προγραμμάτων που υλοποιεί η ίδια η εταιρεία στο κοινό.
- Την διεύρυνση της γνώσης στα πεδία της διαχείρισης του στρες, της προαγωγής της υγείας και της ιατρικής «νου-σώματος» με την απευθείας πρακτική εφαρμογή των ερευνητικών δεδομένων στην καθημερινότητα και τη κύρια κλινική πράξη.